Terkini

BAGAIMANA MEMBUATKAN ANDA SELAMAT HARI INI SELAMA DITUMBAHKAN OLEH LESMALLECHES

Ingin menjadi lebih bahagia dan lebih berjaya? Bersedia melakukan satu perkara yang baik untuk diri sendiri setiap hari selama sebulan.

Ingin menjadi lebih bahagia? Mulailah dengan baik kepada diri sendiri. Itu mungkin terdengar jelas, tetapi terlalu banyak orang melangkau langkah ini dan cuba membuat diri mereka bahagia dengan mengejar matlamat yang lebih tinggi, atau mengekalkan diri mereka dengan standard kesempurnaan yang lebih tinggi.

Ironinya, yang baik untuk diri sendiri akan membawa anda lebih dekat untuk mencapai cita-cita besar itu, kata Daylle Deanna Schwartz, penceramah, kolumnis, dan pengarang 15 buku, termasuk “Pengusaha Mudah”. “Semakin anda menghargai diri anda, semakin anda akan tempat kerja, lebih banyak anda membina keyakinan, “katanya.

Malah, orang yang paling bahagia berusaha keras untuk merawat diri dengan betul dan mereka melakukan sesuatu yang baik untuk diri sendiri setiap hari. Mereka menetapkan sempadan yang betul dan menjaga diri mereka dengan tidak mengatakan sesuatu apabila mereka perlu. “Apabila anda mengasihi diri sendiri, anda memahami bahawa tidak mengatakan sesuatu yang anda tidak mahu lakukan adalah perbuatan yang baik, dan anda tidak berjalan dengan perasaan negatif terhadap seseorang yang meminta anda untuk melakukan sesuatu yang anda tidak mahu lakukan. untuk dilakukan, “kata Schwartz.

Bukan sahaja baik kepada diri sendiri untuk kerjaya anda, ia juga bagus untuk hubungan anda, tambahnya. “Semakin anda membina harga diri anda, lebih banyak anda perlu memberi kepada orang lain.”

Berikut adalah 11 tindakan kebaikan yang diambil oleh orang untuk diri mereka sendiri – dan anda harus:

1. Bersedia melakukan sesuatu yang baik untuk diri sendiri setiap hari.

Schwartz menjemput pengunjung ke laman webnya untuk menandatangani ikrar 31 hari untuk “melakukan yang terbaik untuk melakukan sesuatu yang menyenangkan kepada diri sendiri, tidak kira betapa besar atau kecil.” Sama ada anda mahu menandatangani atau tidak, membuat komitmen bermakna anda akan mengingatkan diri sendiri setiap hari untuk merawat diri dengan cinta.

Menjaga komitmen itu akan memberi faedah nyata, katanya. “Ia memotivasi anda untuk menjaga diri anda, untuk mengejar impian anda, dan jangan biarkan orang menganggap anda teruk.”

2. Dengarkan diri anda.

Itulah, dengar bagaimana anda bercakap dengan diri anda, dan bunyi dalaman yang anda gunakan. (Mine cenderung menyerupai ibu saya di kolej.) “Kita sering mengkritik diri kita di kepala dan ia merendahkan keyakinan kita,” kata Schwartz. “Apabila anda mengasihi diri sendiri, anda tahu bahawa anda cukup baik agar anda berhenti bercakap dengan diri anda secara negatif.”

3. Ampunilah diri anda.

“Pengampunan adalah sebahagian besar daripada itu,” kata Schwartz. “Sukar, kerana kebanyakan kita marah kepada diri kita sendiri kerana segala yang kita lakukan salah sepanjang hidup kita. Orang ramai menghadapi masalah kerana mereka berusaha keras untuk menjadi sempurna dan kemudian mereka mengalahkan diri apabila mereka tidak. Loving yourself bermakna menerima bahawa anda terperangkap dalam kulit anda yang tidak sempurna. “

Schwartz mengesyorkan latihan ini untuk mula memaafkan diri sendiri: “Lihat dalam cermin dan katakan, ‘Saya sayang kamu dan saya memaafkan kamu.'”

4. Terima diri anda seperti sekarang.

Bermula dengan itu, itu bermakna menerima badan yang anda ada hari ini. “Imej badan adalah penghalang besar, dan begitu juga umur,” katanya. “Apabila anda mengasihi diri sendiri, anda cuba menjadi yang terbaik yang anda boleh berada dalam tubuh yang anda miliki, dan itu sebanyak yang anda boleh.”

Penerimaan juga bermakna menerima pendapatan dan tahap kejayaan anda, katanya. “Tidak apa-apa untuk membuat jumlah tertentu apabila anda mencapai usia tertentu,” katanya. “Usahawan mendapat banyak kritikan apabila orang berkata, ‘Mengapa anda membuang masa anda melakukan itu?’ Atau ‘Anda tidak cukup berjaya!’ “

Sebaliknya, dia mencadangkan untuk bertanya kepada dirinya sendiri satu soalan yang mudah: “Adakah saya gembira dengan apa yang saya lakukan?” Dia sendiri menjual perniagaan rekreasi musim panas yang berjaya apabila dia mendapati ia terlalu menakutkan. “Saya akhirnya mendapat pendapatan tetapi saya lebih bahagia.”

5. Menghapuskan orang beracun dalam hidup dan kerja anda.

Ini mungkin lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, tetapi mengelakkan ikatan dengan pelanggan, rakan niaga, pelabur, atau pekerja yang membuat anda tidak bahagia. Adalah sukar untuk mengambil pendekatan yang sama dengan ahli keluarga, tetapi Schwartz berkata tidak ada alasan untuk menahan diri apabila orang berkata atau melakukan perkara yang buruk. “Jika orang mengatakan perkara buruk kepada saya, saya memberitahu mereka jika mereka bercakap dengan saya seperti saya akan pergi atau menutup,” katanya.

6. Mengutamakan kesihatan anda.

“Saya mengambil suplemen dan vitamin, dijalankan, dan baru-baru saya mengurangkan gula saya selama tujuh minggu sebagai satu tindakan cinta diri sendiri,” kata Schwartz. Tetapi berhati-hati – jangan biarkan kesihatan anda berubah menjadi alasan untuk menyalahkan diri anda jika anda tergelincir. “Semalam, saya mempunyai Twinkies,” katanya. “Saya sudah menginginkan mereka sejak mereka berhenti menjualnya, jadi saya membeli dan makan mereka, saya tidak menyalahkan diri saya apabila saya mendapat hadiah.”

7. Berhenti melangkau makanan.

“Orang berkata, ‘Saya sangat sibuk sehingga saya tidak mempunyai masa untuk makan hari ini,’ ‘kata Schwartz. “Ia satu perkara yang tidak popular, ambil sesuatu, walaupun ia hanya salad.”

Neurosains memberitahu kami bahawa membiarkan tenggelam gula darah anda menghantar isyarat tekanan ke otak anda. Jadi jika anda tidak boleh berhenti dan makan, pastikan anda mempunyai snek yang sihat di atas meja anda.

8. bernafas!

Ingat bahawa apabila anda ditekankan, kerja keras atau kecewa, senaman pernafasan mudah dapat meningkatkan kecerdasan anda secara dramatik, kata Schwartz. “Jika anda menghembuskan nafas dalam siang hari, anda boleh tenang dan jangan biarkan stres sampai kepada anda atau membuat anda sakit.”

9. Berikan diri anda ruang selamat datang.

Selama bertahun-tahun, Schwartz tidak pernah membuat katilnya, hanya melemparkan selimut ke atasnya. Sekarang dia membuatnya setiap hari untuk alasan yang sederhana: “Berjalan ke bilik tidur saya ketika katil saya membuat saya tersenyum.”

Ambil pendekatan yang sama dengan ruang kerja anda, dia mencadangkan. Buat seberapa banyak sel yang boleh anda lakukan. Rapi ruang kerja anda dan menyingkirkan perkara yang anda tidak perlukan akan membuat anda merasa lebih selesa dan lebih terkawal, katanya. Tetapi jangan biarkan diri anda hanya berkata. “Pastikan anda mempunyai persekitaran dan ruang pejabat yang anda mahukan dan itu adalah tempat yang bagus untuk anda bekerja,” katanya. “Terdapat bunga-bunga segar di atas meja anda. Mengambilnya dengan serius.”

10. Dapatkan beberapa cahaya matahari.

“Ramai orang bekerja di bilik gelap. Ia sangat tidak sihat dan tidak mencukupi, “kata Schwartz. Cuba bekerja di tempat di mana anda mempunyai akses kepada cahaya semulajadi, dia mencadangkan.Jika itu tidak mustahil, belilah dalam mentol spektrum penuh. Apa pun, pastikan untuk pergi berjalan kaki seberapa kerap yang anda boleh.

11. Beli produk premium untuk diri sendiri.

Adakah bunyi ini seperti anda? Jika anda membawa beg kopi kepada orang lain, anda memilih jenama mewah dalam pakej yang hebat, tetapi jika anda membelinya sendiri, anda memilih jenama kedai atau pilihan lain yang murah. Baiklah jika anda adalah salah satu daripada orang-orang ini yang mempunyai rasa yang sama rasa. Tetapi jika anda lebih suka jenama yang lebih mahal, anda harus berbuat demikian, kata Schwartz.

“Sering kali kita membelanjakan wang untuk orang lain tetapi kita murah dengan harga diri sendiri,” katanya. “Jenama yang lebih baik hanya beberapa dolar, dan setiap kali anda menggunakannya, anda menguatkan bahawa anda berbaloi.”