Terkini

Bangla Dapat gaji RM5000 tetapi Malaysian dapat Kurang daripada RM3000 ? Kenapa..

Walaupun kita membawa lebih ramai pekerja asing ke Malaysia, ada pendapatan yang setinggi RM5,000 sebulan, ramai rakyat Malaysia mendapat gaji di bawah garis kemiskinan.

Menurut blogpost oleh laman berbahasa Melayu, Siakap Keli, sebuah payslip milik seorang bangladeshi yang bekerja di KLIA menunjukkan dia berpenghasilan lebih RM5,000 sebulan! Apa yang lebih mengejutkan ialah gaji asasnya adalah hanya RM900, selebihnya adalah semua elaun dan lebih masa.

Sebaliknya, Malaysia Insider melaporkan pada tahun 2014 bahawa 2 juta isi rumah, atau 28.7% daripada semua isi rumah di Malaysia berpendapatan kurang dari RM3,000 sebulan.

Kerja buruh di Malaysia kini kebanyakannya dikendalikan oleh pekerja dari negara asing seperti Bangladesh dan Indonesia

Jadi di manakah masalah di sini? Adakah rakyat Malaysia terlalu malas bahawa mereka tidak diingini oleh majikan, atau adakah kita rakyat Malaysia begitu sombong bahawa kita lebih mati daripada kelaparan daripada bekerja di barisan pemasangan?

Kedua-duanya kepada kami tidak benar, seperti ketika terpaksa ke sudut, kebanyakan rakyat Malaysia sanggup membiarkan ego mereka untuk mencari nafkah. Contohnya akan menjadi artikel yang diterbitkan pada hari ini, mengenai seorang doktor perubatan yang perlu bekerja dengan ganjil untuk menyokong dirinya sendiri, sambil menunggu posting rumah.

Mungkin kita harus melihat semula pengangguran dan penduduk tempatan yang berpendapatan rendah di bawah garis kemiskinan, dan menghubungkannya dengan majikan yang mampu bekerja lebih baik, bukannya mengambil jalan mudah dan hanya menyewa bakat asing untuk menyelesaikan kekurangan buruh.