Berita

Subsidi petrol: 2.9 juta penerima BSH B40 boleh layak hari ini

UALA LUMPUR: Sejumlah 2.9 juta penerima B40 Life Aid (BSH) yang layak untuk Program Subsidi Petroleum (PSP) boleh menyemak kelayakan mereka melalui portal psp.kpdnhep.gov.my mulai hari ini.

Dalam hal penarikan balik nama benefisiari, mereka boleh melengkapkan maklumat melalui fungsi rayuan di portal, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Data penerima PSP dari kumpulan B40 adalah berdasarkan data penerimaan asas BSH yang diperoleh dari Kementerian Kewangan, dan diperiksa oleh data pemilikan kenderaan dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Cross-check telah dijalankan ke atas kriteria pemilikan kenderaan yang layak mendapat bantuan PSP. Sebagai hasil dari pemeriksaan balas ini, kementerian mengenal pasti 2.9 juta benefisiari PSP dari B40 yang layak mendapat subsidi ini.

“Bagaimanapun, saya ingin menekankan bahawa data ini masih memerlukan penambahbaikan dan ingin meminta orang dalam kategori B40 menyemak status mereka,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Jika mana-mana daripada mereka layak untuk BSH dan memiliki kenderaan mengikut kriteria dalam PSP tetapi tidak berdaftar dengan BSH, mereka diminta untuk segera mendaftar program BSH dengan Kementerian Kewangan.

“Jika anda adalah penerima BSH tetapi baru membeli kenderaan yang sah, sila mendaftar kenderaan anda dengan JPJ dan membuat permohonan baru di portal PSP,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa kajian kelayakan hari ini bukanlah antara penerima bukan BSH yang diumumkan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam ucapan Belanjawan 2020nya.

“Proses dan tarikh permohonan baru bagi penerima PSP dari penerima bukan BSH akan diumumkan sebaik sahaja butiran pelaksanaannya dimuktamadkan dengan Kementerian Kewangan,” katanya.

Sebarang pertanyaan boleh diarahkan langsung ke hotline 1800886800, e-mel: [email protected] atau melalui aplikasi WhatsApp di 019-2786356. – BERNAMA