Sukan

Moreno membantu Sepanyol, Switzerland meneruskan peluangnya

PARIS: Penyamaan Rodrigo Moreno membantu Sepanyol melayakkan diri ke final Euro 2020 selepas mengalahkan Sweden 1-1 dalam perlawanan Kumpulan F di Stockholm pagi ini.

Sementara itu, Republik Ireland masih mempunyai peluang untuk menang walaupun kalah 0-2 ke Switzerland.

Sepanyol muncul keenam di pusingan akhir selepas sentuhan Rodrigo, yang terbukti sebagai penjaga gol pengganti semasa kecederaan untuk mengikat pertandingan satu mata di Stockholm, mencetuskan parti kem pelarian.

“Kemenangan pasukan seperti Sepanyol sementara kemenangan masih menjadi faktor,” kata Moreno. “Ia melegakan tekanan dan memberi kita ruang untuk melakukan kerja.”

Sepanyol mendahului Kumpulan F dengan 20 mata dalam dua perlawanan terakhir mereka dan mendahului Sweden dengan lima mata dan enam poin menjelang Romania, yang kalah pada babak kedua ketika pasukan Alexander Sorloth membantu Norway mengikat 1-1 di Bucharest.

Sementara itu, sebahagian daripada mereka tidak menunjukkan sifat sebenar mereka walaupun permulaannya berapi-api tetapi secara beransur-ansur perlahan selepas cuba memegang tebusan.

Kecederaan penjaga gawang David de Gea menjejaskan rentak pada babak kedua dan memberikan berita buruk tentang persediaan untuk Manchester United yang akan menghadapi Liverpool dalam Liga Perdana Inggeris pada hari Ahad.

Shane Duffy dari Ireland (kedua dari kanan) ditunjukkan kad kuning oleh pengadil ketika dia menghadapi Switzerland pada kualifikasi Euro 2020 pagi ini. – Foto Reuters
Dalam satu lagi perlawanan Kumpulan D, gol awal Haris Seferovic dan gol sendiri Shane Duffy menyelamatkan Switzerland kemenangan 2-0 ke atas Republik Ireland.

Kemenangan di Geneva membantu Switzerland mengurangkan defisit satu mata di belakang Ireland dan Denmark dalam dua perlawanan menentang Ireland, yang akan menunggu lawatan Denmark pada 18 November untuk memburu tiket.

“Ini adalah final, yang akan mengalahkan Denmark untuk maju ke Euro 2020. Saya akan memulakan mesyuarat,” kata pelatih Republik Ireland Mick McCarthy.

Switzerland juga mempunyai rekod yang kukuh dan akan menghadapi Kerdil Georgia dan Gibraltar dalam dua lagi perlawanan.

“Keputusan itu tidak masuk akal di peringkat kumpulan, kami masih perlu memenangi dua lagi perlawanan. Jika kami mendapat mata menentang Georgia dan Gibraltar, kami boleh memberi tumpuan kepada Euro 2020,” kata jurulatih Switzerland, Vladimir Petkovic.

Finland mendekat selepas Teemu Pukki menjaringkan dua gol ketika membantu negaranya mengalahkan Armenia 3-0 di Turku.

Fredrik Jensen meletakkan Finland di depan pada minit ke-31 sebelum penyerang Norwich City menambah gol kedua pada minit ke-61 sebelum menggandakannya dua minit sebelum peluit akhir.

Finland perlu menang ketika menghadapi Liechtenstein di leg pertama Eropah selepas Bosnia & Herzegovina mengambil tempat keempat 1-2 kekalahan di tangan pasukan Yunani Adnan Kovacevic pada minit ke-88. – AFP