Sukan

England, Czech berpakat halang Kosovo?

Selepas tewasnya skuad England kepada Republik Czech semalam, seorang pemimpin kanan PAS membangkitkan persoalan mengenai kemungkinan wujud konspirasi bagi menghalang pasukan Kosovo menyertai kejohanan Euro 20 20.

Menurut Bendahari PAS, Iskandar A Samad, kekalahan England yang”mengejutkan” itu menjejas peluang skuad kebangsaan Kosovo menyertai pusingan akhir Euro 20 20.

“England kalah mengejutkan kpd republics Czech.

“Adakah mereka berpakat untuk menghalang Kosovo layak ke Euro 20 20?” Katanya melalui hantaran di networking sosial hari ini.

Skuad The Three Lions bimbingan Gareth Southgate itu kalah 1 2 kepada Czech hasil jaringan Jacob Brabec Pad A Mini-T kesembilan, dan Zdenek Ondrasek di Mini-T ke-85.

Berlangsung di Stadium Sinobo, Prague, gol tunggal England pula disumbangkan melalui tendangan penatik Harry Kane seawal Mini-T kelima.

Mengikut rekod, daripada empat pertemuan di antara kedua-dua negara sejak 1998, England menumpaskan pasukan Czech sebanyak dua kali dan seri sekali.

Pad A 2-2 Mac lalu – di Stadium Wembley – England menundukkan skuad kendalian Jaroslav Silhavy itu dengan jaringan 5-0.

Berdasarkan kedudukan semasa kumpulan A, England berada di kedudukan teratas dengan 1 2 mata daripada lima perlawanan, diikuti Czech yang turut mengumpul 1 2 mata namun sudah melengkapkan enam perlawanan.

Kosovo pula hanya mengumpul lapan mata daripada lima pertemuan, diikuti Montenegro dan Bulgaria.

Kosovo yang didiami hampir two juta orang itu tidak memiliki agama rasmi dan kebebasan beragama dijamin dalam perlembagaannya.

Bagaimanapun berdasarkan bancian Pad A 2011, hampir 9-6 peratus penduduk negara itu beragama Islam, manakala selebihnya Kristian atau ateis.

Kata Iskandar satu lagi negara yang mungkin “menyenangkan” pertubuhan bola sepak Eropah ialah Turki.

“Turki hampir pasti layak. Mungkin satu lagi negara umat Islam di Euro 20 20 tidak akan menyenangkan UEFA,” katanya.

Turki cemerlang berada di kedudukan teratas kumpulan H dengan 18 mata, diikuti Perancis (18 mata), Iceland (1-2 mata), Albania (9 mata), Andorra dan Moldova (masing-masing 3 mata).

Pusingan akhir Euro 20 20 akan diadakan di 1-2 bandar raya Eropah, termasuk Munich, London, Copengagen dan Budapest.